Afvallen lukt niet: wat zijn de oorzaken?

afvallen lukt niet

Het is geen zeldzaamheid dat het ronduit frusterend is om gewicht te verliezen, ondanks al het harde werk dat je erin steekt. Toch zijn er tal van factoren die kunnen bijdragen aan dit verschijnsel. In deze tekst zullen we een aantal van deze oorzaken uiteenzetten, evenals enkele mogelijke oplossingen. Dus waarom lukt het afvallen niet?

Teveel calorieën

Mogelijk eet je teveel calorieën. Het is vanzelfsprekend dat als je meer calorieën tot je neemt dan je verbrandt, je simpelweg niet kan afvallen. Het creëren van een calorietekort is noodzakelijk om af te vallen, en een online calculator kan je helpen om een beter idee te krijgen van hoeveel calorieën jij per dag nodig hebt.

Weinig beweging

Een andere reden kan zijn dat je simpelweg te weinig beweegt. Naast het minderen van calorieën is het ook belangrijk om voldoende te bewegen. Een regelmatige lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je meer calorieën verbrandt. Probeer dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief te bewegen.

Teveel suiker

Ook te veel suiker consumeren kan een probleem zijn. Suikerrijke voedingsmiddelen en dranken zijn vaak rijk aan calorieën, maar bieden weinig voedingsstoffen. Suiker kan ook leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, waardoor je snel weer honger krijgt. Vervang suikerrijke voedingsmiddelen door voeding met complexe koolhydraten en voedingsvezels, zoals groenten, fruit en volkorenproducten.

Te weinig eiwitten

Te weinig eiwitten eten kan eveneens een probleem zijn. Eiwitten zijn belangrijk voor het behoud van spiermassa en geven je een verzadigd gevoel. Te weinig eiwitten kan daarom een reden zijn waarom afvallen niet lukt. Voeg eiwitrijke voedingsmiddelen toe aan je dieet, zoals kip, vis, eieren en bonen.

Je slaapt niet voldoende

Slaap je te weinig? Onvoldoende nachtrust kan leiden tot hormonale veranderingen die je eetlust kunnen vergroten en het moeilijker maken om af te vallen. Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal 7 uur slaap krijgt.

Al met al kunnen er tal van redenen zijn waarom afvallen niet lukt. Het is cruciaal om kritisch te kijken naar je voedingspatroon, beweging en slaapgewoonten. Kleine veranderingen kunnen vaak al snel resultaten opleveren en uiteindelijk tot het bereiken van je streefgewicht leiden.

Onderliggende medische problemen

Soms kan het niet lukken om af te vallen als gevolg van onderliggende medische problemen, zoals een traag werkende schildklier of polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Het is belangrijk om je huisarts te raadplegen als je vermoedt dat er medische oorzaken zijn die jouw gewichtsverlies in de weg staan.

Wil jij alles weten over droogtrainen, supplementen, voeding en meer? Klik dan hier!