Auto Kopen op Afbetaling

auto kopen op afbetaling

Soms is er simpelweg geen andere optie dan het aanschaffen van een nieuwe auto. Of dit nu komt door veranderingen in de gezinssamenstelling of noodzakelijk woon-werkverkeer, de aanschaf van een auto op afbetaling kan dan de enige uitkomst bieden.

Auto op afbetaling aanschaffen

Stel je voor dat je dringend een nieuwe auto nodig hebt, maar momenteel niet de financiële middelen hebt om deze in één keer te kopen. Gelukkig is er een optie om toch een auto te kunnen betalen: kopen op afbetaling.

Houd er echter rekening mee dat een auto op afbetaling gepaard gaat met hoge rentetarieven, wat betekent dat je uiteindelijk meer geld zult uitgeven dan wanneer je de auto in één keer had gekocht. Bij het kopen van een auto op afbetaling leen je het aankoopbedrag of een deel hiervan en betaal je dit in termijnen terug.

Nadelen van een auto kopen op afbetaling

Er kleven enkele nadelen aan het kopen van een auto op afbetaling. Het voordeel is dat je direct gebruik kunt maken van de auto zonder te sparen, wat handig kan zijn in bepaalde situaties.

Echter, bij het kopen van een auto op afbetaling dien je er rekening mee te houden dat je niet direct eigenaar bent van de auto, dit gebeurt pas nadat je een bepaald percentage van het totaalbedrag hebt afgelost.

Verder brengt een auto kopen op afbetaling bij de dealer vaak hoge rentes en extra kosten met zich mee.

Daarnaast heb je bij het afsluiten van een afbetalingsregeling een minder sterke onderhandelingspositie, wat betekent dat de dealer waarschijnlijk geen korting zal geven op de nieuwe auto. Bij het missen van de maandelijkse betalingen kan er een boete worden opgelegd.

Waar koop je een auto op afbetaling?

Wanneer je een auto wilt kopen via een afbetalingsregeling, is het belangrijk om te overleggen met de dealer over de afbetalingsperiode en de rente die hierover betaald moet worden. Het is echter verstandig om niet meteen in zee te gaan met de eerste dealer die je tegenkomt.

Autodealers bieden vaak aantrekkelijke deals aan, zoals een auto kopen op afbetaling zonder rente of een 50/50 regeling, maar wees gewaarschuwd: aan het eind van de afbetalingsperiode kan er nog een groot restbedrag openstaan of blijken er verborgen kosten te zijn.

Om dit te voorkomen, is het verstandig om zelf het rekenwerk te doen en alle dealers goed met elkaar te vergelijken.

Een tweedehands auto op afbetaling

Een auto op afbetaling kopen is vaak de eerste gedachte bij een dealer. Vaak denken mensen dan direct aan een nieuwe auto. Maar wist je dat het ook mogelijk is om een tweedehands auto op afbetaling te kopen?

Overweeg eens om maandelijks honderden euro’s te besparen door niet direct voor een nieuwe auto op afbetaling te gaan, maar te kijken naar jonge tweedehands auto’s. De afschrijving in de eerste jaren van een auto is namelijk groot, waardoor de aanschaf van een jonge occasion minder zwaar op de portemonnee kan drukken. Soms kan de prijs van een auto die slechts enkele jaren oud is wel tot 40 procent lager liggen.

Het kan een goede manier zijn om de maandelijkse kosten van een auto te drukken door een tweedehands auto op afbetaling te kopen. Maar wees je bewust van de voorwaarden die hieraan verbonden zijn.

Zo kan een dealer bijvoorbeeld eisen dat je een all-risk verzekering afsluit voor de auto. Dit kan flink in de kosten lopen, zeker als je nog weinig schadevrije jaren op naam hebt staan. Hierdoor betaal je automatisch een hoger tarief.

Een auto op afbetaling zonder BKR toetsing

Indien je ervoor kiest om een auto op afbetaling te kopen, betekent dit dat je een lening aangaat. Elke kredietverstrekker heeft de verplichting om de BKR op de hoogte te stellen van de nieuwe lening.

Bovendien wordt bij het aanvragen van een auto op afbetaling bij de BKR gecheckt of je nog andere leningen hebt openstaan en of je deze altijd op tijd hebt betaald. Het is niet mogelijk om een auto op afbetaling te kopen zonder een BKR-toetsing.

Als je echter altijd tijdig je betalingen hebt gedaan, dan heb je een positieve codering en zal het waarschijnlijk geen problemen opleveren om een nieuwe lening af te sluiten.

Auto kopen op afbetaling met negatief BKR

Indien je een negatieve BKR-codering hebt, betekent dit dat je in het verleden of op dit moment niet op tijd hebt betaald voor je leningen. Het is hierdoor onwaarschijnlijk dat veel autodealers of kredietverstrekkers bereid zijn om jou een lening te verstrekken.

Wanneer je toch een auto op afbetaling wilt kopen en een geldverstrekker vindt die bereid is om jou een lening te geven, dien je er rekening mee te houden dat de voorwaarden waarschijnlijk strenger zijn en dat je hierdoor nog meer zult moeten betalen.

Alternatief voor een auto kopen op afbetaling

Als je niet wilt kiezen voor een auto op afbetaling, kan het afsluiten van een persoonlijke lening bij de bank een goed alternatief zijn. Over het algemeen zijn de rentepercentages bij de bank lager dan bij de dealer.

Bovendien kun je met een persoonlijke lening de auto in één keer kopen en is het belangrijk dat de aflossingsperiode niet langer is dan de levensduur van de auto.

Een groot voordeel van een persoonlijke lening is dat je direct eigenaar wordt van de auto. Dit geeft je veel meer vrijheid dan wanneer je de auto op afbetaling koopt.