BMI berekenen en wat dat betekent!

bmi berekenen

De body mass index of BMI van een persoon is een maatstaf voor het gewicht van de persoon in verhouding tot de lengte van de persoon. Het wordt berekend door het gewicht in kilogrammen te delen door de lengte in vierkante meters.

BMI wordt gebruikt als screeningsinstrument om mogelijke gezondheidsproblemen in verband met overgewicht en obesitas te identificeren. Het meet niet echt het percentage lichaamsvet of spiermassa.

De volgende zijn algemene classificaties van BMI:

Normaal gewicht: 18.5-24.9

Overgewicht: 25-29,9

Zwaarlijvig: 30-39.9

Extreem zwaarlijvig: 40+

Waarom is BMI zo belangrijk?

Body mass index is een maat voor lichaamsvet. Het wordt berekend als het gewicht in kilogram gedeeld door de lengte in vierkante meters.

BMI kan worden gebruikt om aan te geven of een persoon ondergewicht, overgewicht of obesitas heeft. BMI kan nuttig zijn voor het diagnosticeren van gezondheidsrisico’s die samenhangen met gewichtsproblemen.

Hoe ziet een gezonde BMI eruit?

Een gezonde BMI is het gewicht waarbij iemands lengte en lichaamsbouw in verhouding staan.

Een gezonde BMI is een getal dat tussen 18,5-25 ligt. De lengte en het frame van een persoon bepalen wat hun BMI zou moeten zijn. Iemand van 1.80m zal bijvoorbeeld een ander gezond gewicht hebben dan iemand van 1.80m.

De leeftijd van een persoon speelt ook een belangrijke rol bij het bepalen van hun BMI. Het aanbevolen gewicht voor volwassenen verandert naarmate ze ouder worden.

Over het algemeen neemt het aanbevolen gewicht voor volwassenen met ongeveer een pond per jaar af na de leeftijd van 20 jaar.

Wat zijn de voordelen van een Healthy Body Mass Index?

Een gezonde BMI is er een die tussen 18,5 en 24,9 ligt. Een persoon met een BMI van 18,5-24,9 wordt geacht een gezond gewicht te hebben, terwijl een persoon met een BMI van 25-29,9 als overgewicht wordt beschouwd en iemand met een BMI van 30 of hoger als zwaarlijvig.

Het behouden van een passend lichaamsgewicht heeft veel voordelen, waaronder een lager risico op gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen, beroertes, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker (baarmoederhals, borst). Daarnaast zijn er nog andere voordelen, zoals een groter gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen, evenals een verbeterde fysieke verschijning.

Jouw eigen BMI berekenen?

Het is eenvoudig om jouw eigen BMI te berekenen…op de website van GymOosterhout.nl is een tool gemaakt die op basis van jouw gegevens niet alleen een BMI score geeft maar ook een passend advies weergeeft.

BMI berekenen