De ziekte van Peyronie, en hoe kan het behandeld worden?

De ziekte van Peyronie, en hoe kan het behandeld worden?

De ziekte van Peyronie is een aandoening waarbij de penis krom wordt. Dit kan pijn en problemen met seks veroorzaken. In dit artikel lees je wat de oorzaken, symptomen en behandelingen zijn van deze ziekte.

Wat is de ziekte van Peyronie?

De ziekte van Peyronie ontstaat door littekenweefsel in de penis. Dit weefsel heet plaque. Het maakt de penis minder flexibel en kan hem krom trekken. De kromming kan verschillen in grootte en richting. Soms is de kromming zo erg dat seks onmogelijk of pijnlijk wordt.

De ziekte van Peyronie komt vooral voor bij mannen tussen de 40 en 60 jaar. Het is niet precies bekend hoeveel mannen deze ziekte hebben. Sommige schattingen gaan uit van 3 tot 9 procent.

Wat zijn de oorzaken van de ziekte van Peyronie?

De exacte oorzaak van de ziekte van Peyronie is niet bekend. Er zijn wel een aantal mogelijke factoren die een rol kunnen spelen, zoals:

 • Een blessure of trauma aan de penis, bijvoorbeeld door een val, stoot of harde seks.
 • Een ontsteking of infectie in de penis.
 • Een erfelijke aanleg voor het vormen van littekenweefsel.
 • Een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam zichzelf aanvalt.
 • Een veroudering van het bindweefsel in de penis.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Peyronie?

De symptomen van de ziekte van Peyronie kunnen per persoon verschillen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Een kromming of vervorming van de penis, vooral bij een erectie.
 • Pijn in de penis, vooral bij een erectie of seks.
 • Problemen met het krijgen of behouden van een erectie (erectiestoornis).
 • Problemen met seks, zoals minder gevoel, minder plezier of minder zelfvertrouwen.
 • Stress, angst of depressie door de ziekte.

De symptomen kunnen langzaam of plotseling ontstaan. Ze kunnen ook veranderen in de loop van de tijd. Sommige mannen hebben milde klachten die niet veel invloed hebben op hun leven. Anderen hebben ernstige klachten die hun leven belemmeren.

Hoe wordt de ziekte van Peyronie behandeld?

De behandeling van de ziekte van Peyronie hangt af van de ernst en duur van de klachten. Er zijn verschillende opties mogelijk, zoals:

 • Afwachten: soms gaat de ziekte vanzelf over of verbeteren de klachten na verloop van tijd. Dit kan wel een paar jaar duren. Afwachten is meestal een optie als de klachten mild zijn en niet veel hinder geven.
 • Medicijnen: er zijn medicijnen die kunnen helpen om het littekenweefsel te verminderen of te verzachten. Deze medicijnen kunnen als tablet, injectie of crème worden gegeven. De effectiviteit en bijwerkingen verschillen per medicijn en per persoon.
 • Schokgolftherapie: dit is een behandeling waarbij er geluidsgolven op de penis worden gericht. Deze geluidsgolven kunnen het littekenweefsel afbreken of stimuleren om te genezen. Schokgolftherapie kan pijnloos of licht pijnlijk zijn. Het kan meerdere sessies vergen om resultaat te zien.
 • Operatie: dit is een ingreep waarbij het littekenweefsel wordt verwijderd of verminderd. Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk, afhankelijk van de situatie. Een operatie kan de kromming corrigeren, maar kan ook risico’s met zich meebrengen, zoals infecties, bloedingen of verlies van gevoel of lengte.

Wat kun je zelf doen bij de ziekte van Peyronie?

Als je last hebt van de ziekte van Peyronie, kun je zelf ook een aantal dingen doen om je klachten te verminderen of te voorkomen dat ze erger worden, zoals:

 • Praat erover: het is belangrijk om open te zijn over je ziekte met je partner, je huisarts of een seksuoloog. Zij kunnen je steunen, adviseren en helpen om met je klachten om te gaan.
 • Zoek informatie: het is goed om meer te weten te komen over je ziekte en de mogelijke behandelingen. Dit kan je helpen om betere keuzes te maken en realistische verwachtingen te hebben.
 • Leef gezond: een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een betere doorbloeding en genezing van je penis. Dit betekent onder andere: niet roken, matig alcohol drinken, gezond eten en voldoende bewegen.
 • Wees voorzichtig: probeer blessures of trauma’s aan je penis te voorkomen door voorzichtig te zijn bij sporten, fietsen of seks. Gebruik eventueel glijmiddel of een condoom om wrijving te verminderen.

Tot slot

De ziekte van Peyronie is een aandoening waarbij de penis krom wordt door littekenweefsel. Dit kan pijn en problemen met seks veroorzaken. De oorzaak is niet bekend, maar er zijn wel mogelijke factoren die een rol kunnen spelen. De symptomen kunnen per persoon verschillen en veranderen in de loop van de tijd. De behandeling hangt af van de ernst en duur van de klachten. Er zijn verschillende opties mogelijk, zoals afwachten, medicijnen, schokgolftherapie of operatie. Je kunt zelf ook dingen doen om je klachten te verminderen of te voorkomen, zoals praten, informatie zoeken, gezond leven en voorzichtig zijn.