Een eigen boomgaard vol met grote fruitbomen is een droom voor velen. Heerlijk wandelen onder de appelbomen en je eigen fruit eten. Als je woont in een huis met een kleine tuin of zelfs alleen een balkon, lijkt deze droom ver weg. En je zult voor een wandeling onder de fruitbomen waarschijnlijk toch naar een historische hoogstamboomgaard in de buurt moeten. Maar fruit uit je eigen tuin plukken? Dat is wel haalbaar. In dit artikel vertellen we je er meer over.
Aardbeien
Aardbeien zijn de ultieme fruitsoort om op een balkon te kweken. Deze bodem bedekkende plantjes koop je in het voorjaar en plant je in potten of bakken. Vooral de langwerpige bakken die je aan de balkonrand hangt zijn perfect. De “professionele” thuis teler gebruikt vaak Bato-bakken: een soort balkonbakken, maar dan iets breder.
Je hebt veel verschillende aardbeien met andere smaken, kleuren of pluktijden. Als beginner kan je het beste een doordragende aardbei planten, zoals de Ostara. De aardbeien van deze aardbeienplant pluk je niet allemaal in één keer. Je plukt elke week een paar aardbeien, en dat de hele zomer lang.
Om zo veel mogelijk aardbeien te plukken haal je de eerste bloemen van je doordragende aardbeien plant weg. Zo kan de plant nog wat meer bladeren aanmaken. Doe dit niet bij een niet doordragende aardbeien plant: want dan krijg je helemaal geen aardbeien!
Een aardbeien plant is een meerjarige plant. Je hoeft dus niet elk jaar een nieuwe aardbeienplant te kopen. Zorg wel dat je de aardbeienplantjes in het tweede jaar bemest, want de voedingsstoffen zijn na een jaar wel uit de pot gespoeld.
Bessenstruiken
Ook bessen kan je heel goed zelf in een pot kweken. Vooral blauwe bessen, rode (aal)bessen en kruisbessen kan je goed in een pot telen.
Voor blauwe bessen gebruik je een pot van zo’n 25 liter. Gebruik liever een brede pot dan een diepe, want de blauwe bes wortelt best wel oppervlakkig. Ook gebruik je voor een blauwe bes potgrond voor zuurminnende planten. Dit wordt ook vaak ‘rhododendron potgrond’ genoemd, omdat die plant ook van een zure bosgrond houdt.
Blauwe bessen pluk je tussen juli en september, afhankelijk van het ras wat je uitkiest. De bessen zijn zoet, sappig en zitten vol met antioxidanten! Mijn favoriete blauwe bes voor in pot is de Sunshine Blue: deze struik groeit prachtig compact, is wintergroen en geeft ook nog eens smakelijke bessen.
Hoewel de blauwe bes op zich een sterke plant is kunnen de takken bij zware vorst wel een beetje invriezen. Het kan dus verstandig zijn om de pot in dat geval even in een beschutte hoek van je balkon te zetten. Op die manier kan je vorstschade voorkomen.
Rode bessen en kruisbessen zijn niet zoet, maar eerder zachtzuur. Ze zijn wel erg lekker en ook perfect om je eigen potjes jam mee te maken. Het zijn sterke planten die gemakkelijk groeien, en ook weinig onderhoud vragen. Voor deze struiken heb je geen speciale potgrond nodig.
Kleine fruitbomen
Je zou misschien denken dat het niet kan, maar ook fruitbomen kan je op een balkon telen. Dit zijn dan niet de grote bomen die je kent uit de boomgaard, maar speciale mini fruitbomen.
Deze speciale mini fruitbomen zijn zo gekweekt dat ze heel klein blijven, en ook goed in een pot kunnen groeien. De bomen vertakken laag en groeien langzaam. Je hebt dwergbomen, die er wat vorm betreft als een gewone fruitboom uitzien. Maar je hebt ook zuil fruitbomen, waar de boom als een smalle pilaar naar boven groeit en de vruchten direct aan de stam groeien.
Je kunt mini fruitbomen kopen met appels, peren, pruimen en kersen. En zelfs ook perzik- en nectarine zijn een optie. Je plukt fruit van fruitbomen, afhankelijk van de fruitsoort, tussen juli en oktober.
Onze favoriete mini fruitboom is de zuil appelboom, en dan bij voorkeur het ras McIntosh of Red Sensation. Deze bomen zijn gezond en geven gemakkelijk fruit. De appels zijn heerlijk zoet tot zachtzuur van smaak.
Je plant zo’n mini fruitboom wel in een grotere pot van zo’n 20 tot 30 liter. Ook geef je een boom meer water dan een bessenstruik, want met meer bladeren verdampt een boom ook meer vocht. Vooral op de warmste dagen in de zomer.
Fruitbomen in pot houden
Een fruitboom of bessenstruik in pot houden is helemaal niet moeilijk. Zorg voor een pot die voldoende groot is voor de plant die je er in gaat zette. Bij twijfel kan je een pot nemen die minstens twee keer zo groot is als de pot waarin de fruitplant komt als je hem koopt.
Door onderin de pot een laag hydrokorrels te stoppen maak je het jezelf wat makkelijker. Deze reguleren de vochtopname waardoor je wat minder makkelijk te veel of te weinig water kunt geven. Verder vul je de pot aan met potgrond.
Je geeft een bessenstruik of mini fruitboom in pot goed water. In de zomer is dat dagelijks. In de winter, als de plant zijn blad verloren is, hoef je geen water te geven.
Geef je fruitplant in pot ook elk jaar voeding. In het eerste jaar heeft de plant waarschijnlijk genoeg voeding uit de potgrond die je hebt gebruikt om de pot te vullen. Maar dat is het tweede jaar op.
Je kunt organische meststoffen, zoals koemestkorrels, gebruiken om je fruitplanten te bemesten. Dit heeft wel het nadeel van de bijbehorende geurtjes, en werkt ook redelijk snel uit. Je zult de koemestkorrels dus na een maand of 4 weer toe moeten dienen. Als alternatief zijn er ook speciale meststoffen die langzamer werken. Vaak als kunstmest, maar er zijn ook natuurlijk en organische meststoffen met een lange werking.