Inleiding
Katten staan bekend om hun behendigheid, onafhankelijkheid en het vermogen zich aan te passen aan verschillende omgevingen. Als het echter om hun lichaamstemperatuur gaat zijn ze minder flexibel. Veel kattenbezitters (voor zover een kat zich laat bezitten) vragen zich af of katten het koud kunnen krijgen. In dit artikel gaan we in op de wetenschap achter het in stand houden van de lichaamstemperatuur van katten. En wat je kunt doen om jouw kat tijdens de koudere maanden warm en comfortabel te houden.
Het in stand houden van een stabiele lichaamstemperatuur bij katten
Katten hebben, net als alle zoogdieren, het vermogen om hun lichaamstemperatuur binnen een bepaald bereik zelf constant te houden. Hiervoor hebben ze diverse mechanismen in hun lichaam. Hun normale lichaamstemperatuur varieert tussen de 38,5°C en 39,5°C. Ze kunnen hun warmteverlies beperken of juist verhogen door de bloedvaten in de poten, oren en huid te laten samentrekken of verwijden. In koude omgevingen zullen de bloedvaten zich samentrekken. Hierdoor zal er minder bloed door de poten, oren en huid gaan zodat er minder bloed afkoelt. Het lichaam van de kat blijft dan warmer. Wanneer het juist warm is dan gaat er veel bloed naar de oren, poten en huid doordat de bloedvaten heel wijd worden. Daarbij kan het bloed dan beter afkoelen zodat het lichaam van de kat zijn warmte kwijt kan. Deze thermoregulatie wordt aangestuurd vanuit de hersenen.
Is het extreem warm dan kan een kat zelfs gaan hijgen om extra warmte te verliezen. Daarnaast zullen ze in warme periodes vooral ’s nachts, wanneer het kouder is, gaan leven en overdag gaan slapen op de koelste plekken die ze kunnen vinden. In de bosjes bijvoorbeeld of in een koele donkere schuur. In de winter zoeken ze veel meer de warme plekken op om niet teveel warmte te verliezen.
Er zijn grenzen aan wat ze aan kunnen
Ze hebben geen hekel aan kou zolang ze tussentijds kunnen op warmen. Over het algemeen voelen katten zich comfortabel bij temperaturen tussen 15,0°C en 30,0°C. Als de temperatuur onder de 15,0°C zakt, kunnen ze het koud krijgen en zich ongemakkelijk gaan voelen. Ze zullen dan vaker binnen willen blijven om op te warmen. Tijdens extreem koude periodes waarbij ze geen warm onderkomen hebben om op te warmen kunnen katten onderkoeld raken als ze gedurende langere tijd in de zeer koude omgevingen verblijven.
Tekenen van onderkoeling
Als jouw kat het te koud heeft gekregen dan gaat hij zijn spieren laten samentrekken om hierbij warmte te produceren. Met andere woorden, je kat gaat rillen. Daarnaast krullen ze zich zoveel mogelijk op tot een bolletje om de warmte zoveel mogelijk bij zich te houden. Bij extreme onderkoeling zal een kat stoppen met trillen, een verminderd bewustzijn hebben en een slap lichaam hebben. Ook kunnen ze een vertraagde hartslag en een vertraagde ademhaling hebben. In dit geval is het belangrijk om direct actie te ondernemen om ze op te warmen. Uiteraard moet je beginnen met het opmeten van zijn lichaamstemperatuur met een rectale thermometer voor mensen. De normale temperatuur hoort tussen de 38,5°C en 39,5°C te zitten. Kan je thermometer zijn temperatuur niet opmeten? Dan heeft hij een lichaamstemperatuur van onder de 32°C. In ernstige gevallen kunnen katten bevriezing van hun poten of oren ontwikkelen, wat kan leiden tot weefselbeschadiging of amputatie. En uiteraard kunnen ze bij extreme onderkoeling uiteindelijk overlijden.
Katten warm houden
Er zijn verschillende manieren om je kat warm te houden tijdens de koudere maanden. Leeft je kat voornamelijk buiten op een erf? Geef ze dan een droog warm holletje of een warme deken waar ze in kunnen kruipen en een droge verblijfsruimte. Een doos zorgt ook al flink voor beschutting. Je kunt ook een warmtelamp ophangen of ze een elektrische deken geven.
Een andere manier om je kat warm te houden, is door ze binnen te houden. In Nederland leven de meeste katten binnen en in dat geval zullen ze niet snel onderkoeld raken. Maar dan moeten ze natuurlijk wel naar binnen kunnen op het moment dat ze er behoefte aan hebben. Bijvoorbeeld door een kattenluik te plaatsten geef je ze de kans om altijd naar binnen te kunnen wanneer het nodig is.
Conclusie
Katten zijn in staat om hun lichaamstemperatuur te handhaven. Maar ze hebben nog steeds een lage tolerantie voor extreem koude temperaturen. Als jouw kat tekenen van onderkoeling vertoont, is het belangrijk om actie te ondernemen om hem op te warmen. Door ze te voorzien van een warm, gezellig bed of dekentje, en ze binnen te houden, kun je jouw kat helpen warm en comfortabel te blijven tijdens de koudere maanden. Vergeet niet om altijd de gezondheid en het welzijn van je kat in de gaten te houden en een dierenarts te raadplegen als je tekenen van onderkoeling of bevriezing opmerkt. Bij twijfel kun je altijd advies vragen via whatsapp aan dierenarts Nanda. Meer informatie vind je op de website van Dierenkliniek Online.