Over je uitvaart praten is belangrijker dan je denkt

Over je uitvaart praten is belangrijker dan je denkt

Oké, laten we eerlijk zijn. Praten over je eigen uitvaart is waarschijnlijk niet het meest gezelligste onderwerp om aan te snijden tijdens het avondeten.  Maar we kunnen er niet omheen. Vroeg of laat is het zover, en hoe fijn zou het zijn als je je nabestaanden wat extra rust kunt geven. Daarom wil ik het taboe doorbreken en praten over je uitvaart. Dat jezelf gaat nadenken over je uitvaart, er over praten met je ouders, kinderen of anderen.

Vroeg of laat is het moment daar. De dood is onvermijdelijk, hoe naar het ook is om eraan te denken. We worden allemaal geconfronteerd met het verlies van een dierbare, maar door nu al na te denken over je eigen uitvaart bespaar je je nabestaanden al een hele hoop zorgen. Want op het moment van afscheid nemen hebben ze het al zwaar genoeg met het verwerken van hun verlies.  Als zij dan je uitvaart moeten regelen zonder te weten wat je laatste wensen zijn, wordt het alleen maar moeilijker.

Het is niet een onderwerp waar je alleen als je “ouder” of “ziek ”bent over moet gaan nadenken. Nee ook juist nu. Want je weet nooit wanneer je nabestaanden je nabestaanden worden. Door na te denken over je uitvaart terwijl er geen directe aanleiding voor is, is het juist een goed moment. Je kunt er rustig over nadenken. Zodat als het tijd daar is, je nabestaanden minder hoeven te regelen en te bespreken omdat je wensen op papier staan.  Ook geeft het jezelf inzicht in de kosten van je gewenste uitvaart en het bedrag waar je voor verzekerd bent. Komt dit uit of moet je je wensen aanpassen, verzekering verhogen of heb je nog genoeg eigen middelen om dit te bekostigen.

Het nabestaandendossier.

Je weet immers wat je wilt en wat je niet wilt. Het nabestaandendossier is er voor iedereen, zowel jong als oud. Het helpt mensen antwoorden te vinden voor het afhandelen van zaken na het overlijden van een dierbare.  Dus niet alleen alle vragen voor de wensen van je uitvaart, maar ook de administratieve en financiële afwikkeling hiervan.  Antwoorden over je digitale nalatenschap, klantgegevens en lidmaatschappen, gegevens over bankzaken, leningen en pensioenen. Alles komt aan bod.

Vaak realiseren we ons niet dat we mogelijk niet op de hoogte zijn van de wensen van onze ouders met betrekking tot hun uitvaart.  Het nabestaandendossier helpt je daarbij met antwoorden op de belangrijke vragen.  Maar waar vind jij de antwoorden als een van je kinderen of een ander familielid komt te overlijden. Je moet zoeken naar antwoorden in een woning die niet van jouw i. Het doorzoeken van hun persoonlijke bezittingen kan ongemakkelijk aanvoelen. Mensen vergeten belangrijke zaken op te zeggen zoals de social mediakanalen.  Niets is erger dan dat je facebook vrienden een melding krijgen dat je jarig bent, terwijl jij er al niet meer bent.

Door het nabestaandendossier in te vullen voor jezelf zorg je ervoor dat je nabestaanden snel toegang hebben tot alle informatie en antwoorden die zij nodig hebben. Zowel direct na je overlijden als voor het afwikkelen van je administratie.

Indien je het dossier aanschaft hoef je niet meteen alles in te vullen. Neem de tijd, denk er goed over na. Visualiseer hoe je het voor je ziet en wat je wensen zijn. Het is een persoonlijk dossier waarin je je eigen gegevens en voorkeuren invult. Bestel het nabestaandendossier en vertel aan je naasten dat je deze hebt en waar zij deze kunnen vinden indien het zover is. Ze zullen je dankbaar zijn zodat zij zich kunnen richten op hun verlies.