SEO artikel schrijven

Seo artikel schrijven

Waarom moet je regelmatig een artikel schrijven?

Het publiceren van een artikel is een geweldige manier om jouw bedrijf (lees: website) onder de aandacht van je publiek te brengen en te houden. Het helpt je ook om relevant te blijven. Het publiceren van blogartikelen kan een goede manier zijn om backlinks te krijgen en uw positie in zoekmachines te verhogen.

Wil jij aan de slag met SEO? Dan is een artikel schrijven altijd een goed idee! Lees hier hoe je snel en slim van start kunt gaan.

Hoe een optimaal SEO artikel schrijven?

Een artikel schrijven van een hoge kwaliteit is niet eenvoudig. Het vereist toewijding en tijd om een stukje inhoud te maken dat informatief, boeiend en ook nog geoptimaliseerd is voor zoekmachines.

In deze sectie zullen we enkele van de beste strategieën bespreken voor het schrijven van een SEO-vriendelijk artikel.

De eerste stap bij het maken van een SEO-vriendelijk artikel is ervoor te zorgen dat je de juiste zoekwoorden in jouw artikel gebruikt. Hiervoor kun je gebruik maken van een zoekwoordenonderzoek tool, zo krijg je duidelijk in beeld wat de juiste zoekwoorden zijn die je in jouw artikel kunt verwerken. Ook jouw gezonde verstand is een belangrijk hulpmiddel hierbij 😉

Een andere nuttige stap bij het maken van een SEO-vriendelijk artikel is het opnemen van links in jouw artikel schrijven. Dit helpt lezers te begrijpen waar je vandaan komt en waar ze vervolgens naartoe kunnen gaan als ze meer informatie over een bepaald onderwerp willen.

Je kunt ook relevante afbeeldingen in jouw artikel opnemen, op deze manier weten lezers of het artikel past bij hetgeen wat zij zoeken.

Artikel schrijven…waar begin je?

Het is een goed idee om bij het schrijven van een artikel te beginnen met de basis. Dit zal je helpen een beter begrip te krijgen van wat er in een goed geschreven artikel gaat.

Het is belangrijk dat u uw publiek kent en hun behoeften kent voordat u begint met schrijven. Enige kennis hebben van het product of de dienst waarover je schrijft kan ook wel handig zijn natuurlijk. Zodra je over deze kennis beschikt, is het makkelijker om een artikel te schrijven dat effectief is en de gewenste resultaten oplevert.

Lees je dus goed in voordat je een artikel gaat schrijven, praat met anderen over het onderwerp en maak aantekeningen voordat je werkelijk aan de slag gaat.

Houd het interessant

Waarom is jouw artikel interessant? Waarom zouden bezoekers jouw artikel gaan lezen? Het is belangrijk om er bij stil te staan wat jouw artikel onderscheidt van andere beschikbare content. Denk aan actualiteit of bekende voorbeelden. In de titel en inleiding moet eigenlijk al duidelijk beschreven waarom dit artikel tot het einde gelezen moet worden.

Daarnaast is het een goed idee om links op te nemen naar andere websites, bronnen of tools die handig zijn voor de lezer of die onderschrijven wat jij wil overbrengen. Ga hier niet te ver in, 2 á 3 links naar andere websites is meer dan genoeg om jouw artikel waardevoller te maken.

Aandacht vasthouden

Je kunt natuurlijk een artikel schrijven van 10 pagina’s maar vraag je wel af of dit een effectieve manier is om de aandacht van de lezers vast te houden. Tussen de 1000 en 1500 woorden wordt aangenomen als maximum voor een goed artikel. Het is leesbaar in enkele minuten waardoor jouw lezers het ook werkelijk “uit” lezen. Kom snel tot de kern van jouw boodschap en zorg voor duidelijke tussenkopjes.

Promoot jouw artikel op social media voor meer verkeer

Een artikel schrijven begint in je tekstverwerker maar daarna komt het, je gaat het artikel plaatsen en daarna wil je het natuurlijk promoten. Het promoten van je artikel op sociale media is een geweldige manier om meer bezoekers te trekken. Sociale media zijn een belangrijke bron van verkeer voor blogs en websites geworden.

Er zijn veel manieren om jouw content op sociale media te promoten. Je kunt het artikel delen in je eigen Facebook-, Twitter- of LinkedIn-profiel of je kunt het delen met het profiel van iemand anders. Je kunt het ook promoten op andere sociale mediaplatforms zoals Instagram, Reddit, enz.

Gastbloggen

artikel schrijven

Heb je jouw artikel geschreven dan kun je het natuurlijk publiceren op je eigen blog / website, maar het loont ook absoluut de moeite om een artikel te schrijven en dit te publiceren op de blog van iemand anders.

Er zijn talloze eigenaars van goede blogwebsites die regelmatig gebruik maken van gastbloggers, voor hen is het goed voor het vullen van hun blog met kwaliteitscontent en voor jou is het goed om dat jouw website hiermee weer een nieuwe backlink kan ontvangen.

Gastbloggers zijn meestal experts op een bepaald gebied en kunnen nieuwe lezers en verkeer naar de hostsite brengen. Bloggers verwelkomen vaak gastberichten omdat ze de kans krijgen om hun kennis met een groter publiek te delen, terwijl gastbloggers bekendheid krijgen voor hun werk.

De belangrijkste voordelen van gastbloggen zijn dat het helpt bij het opbouwen van je persoonlijke merk, het zorgt voor zichtbaarheid op sociale media voor je werk en het brengt je verkeer van andere sites.

Actualiseer jouw artikel

Heb je je artikel gepubliceerd, vergeet dan niet om zo nu en dan het artikel te actualiseren. Nieuwe inzichten kunnen de waarde van jouw artikel enorm verhogen, zo blijft de inhoud interessant voor jouw lezers en blijft jouw artikel actueel.

Ook het aanpassen van jouw visie of jouw mening kan relevant zijn voor jouw lezers.

Schrijf in serie

Heb je veel te vertellen? Schrijf jouw artikel dan in meerdere delen, zo verdeel je de aandacht over meerdere artikelen en heb je kan dat men 1 van de 3 artikelen vindt en zo ook bij jouw andere artikelen terecht komt.

Het is een beproefde methode die ook voor jou interessant kan zijn.

Laatste tips

  • Schrijf kort en to-the-point
  • Bedenk telkens “hoe houd ik het interessant voor een leek?”
  • Schrijf in Jip en Janneke taal en houd vakjargon zo veel mogelijk achterwege
  • Gebruik voorbeelden uit de praktijk of uit de actualiteit
  • Blijf bij je onderwerp, liever in de diepte dan in de breedte
  • De lezer zal jou zien als autoriteit…houd dit in je achterhoofd

Conclusie

Een artikel schrijven is iets waar veel mensen tegenop zien, maar het feit is eigenlijk dat je er gewoon aan moet beginnen. Start met een idee en ga schrijven, het hoeft niet meteen perfect maar met de tips die we in dit artikel schrijven kun je direct aan de slag. Ik geloof erin dat iedereen het kan…ook jij!