Voor- en nadelen van online dierenarts advies voor angstige katten.

Voor- en nadelen van online dierenarts advies voor angstige katten

Bange katten kunnen een uitdaging vormen wanneer het tijd is voor een bezoek aan de dierenarts. De ene kat “bevriest” op de onderzoekstafel en laat het onderzoek verder wel goed toe. Hij heeft er alleen veel stress van. De andere kat kan thuis de liefste kat zijn, maar bij de dierenarts totaal niet te benaderen zonder ernstig gewond te raken. Laat staan dat hij zich laat onderzoeken. Gelukkig biedt de moderne technologie een zeer goed alternatief: online diergeneeskundig advies. In dit artikel zullen we de voordelen en nadelen bespreken van het raadplegen van een dierenarts via een online consult wanneer jouw kat zeer angstig is voor een fysiek bezoek aan de “gewone” dierenarts.

Voordelen van een online consult voor bange katten:

  • Vermindert stress en angst: Voor katten die bang zijn voor de dierenarts kan een bezoek aan de kliniek traumatisch zijn. Met een online consult kunnen katten in hun vertrouwde omgeving blijven, wat stress en angst zal voorkomen. Je kat kan zich meer ontspannen en comfortabeler voelen tijdens het consult. Over het algemeen komen hun klachten thuis ook beter tot uiting. Pijn wordt immers goed onderdrukt door het stress-hormoon cortisol. Stress van een dierenarts bezoek leidt er dan ook toe dat pijn ineens niet meer wordt laten zien door je kat en dan weet je dierenarts dus ook niet hoe erg het in werkelijkheid is.
  • Gemak en flexibiliteit: Online consulten bieden het voordeel van gemak en flexibiliteit. Je kunt een whatsapp gesprek starten op een tijdstip dat voor jou en jouw kat het beste uitkomt, zonder dat je de deur uit hoeft. Dit kan vooral handig zijn als je kat moeilijk te vervoeren is of als je zelf beperkte mobiliteit hebt.
  • Minder blootstelling aan ziektekiemen: Dierenklinieken kunnen een omgeving zijn waar potentieel zieke dieren aanwezig zijn. Door een online consult te kiezen, minimaliseer je het risico op blootstelling aan besmettelijke ziekten voor jouw bange kat.

Nadelen van een online consult voor bange katten:

  • Beperkte lichamelijke onderzoeksmogelijkheden: Hoewel een online consult waardevol kan zijn voor het bespreken van symptomen en het geven van medisch advies, heeft de dierenarts beperkte mogelijkheden voor een lichamelijk onderzoek. Sommige aandoeningen kunnen mogelijk beter worden gediagnosticeerd en behandeld tijdens een fysieke ontmoeting. Een voorbeeld is wanneer je kat mank loopt. De dierenarts weet hoe hij het pijnlijke pootje moet bewegen en kan voelen of een gewricht opgezwollen is of dat er een breuk is. Dat is voor jou als leek een onbegonnen zaak.
  • Technische uitdagingen: Een online consult vereist een internetverbinding en geschikte technische apparatuur, zoals een telefoon die scherpe foto’s of video’s maakt en een goede belichting van de ruimte. Niet iedereen heeft een goede internetverbinding of een kwalitatief goede telefoon om foto’s mee te maken. Technische problemen kunnen de communicatie bemoeilijken en de kwaliteit van het consult aanzienlijk beïnvloeden.

Hoe kun je met een angstige kat toch naar de fysieke dierenarts?

Indien jouw kat toch echt een lichamelijk onderzoek of behandeling nodig heeft bij je fysieke dierenarts dan kun je je dierenarts vragen of je het middel Gabapentine mag krijgen om thuis aan je kat te geven. Dit middel zorgt er bij katten voor dat ze zeer suf worden en daarmee goed te vervoeren, te onderzoeken en indien nodig te behandelen zijn. Het heeft nauwelijks bijwerkingen. Je geeft dan de avond voor het onderzoek een eerste tablet van 100mg en dan de volgende tablet 2 uur voor de afspraak. Tijdens het dierenarts bezoek zal je kat dan in principe nauwelijks nog wat meekrijgen van wat er met hem gebeurt. De rest van de dag zal hij nog wel flink sloom zijn en soms de dag erna ook nog wel. Maar hopelijk wordt zijn probleem gevonden en kan hij vervolgens weer pijnvrij of ziektevrij door het leven gaan.

Indien je niet staat te springen om bovenstaande methode dan kun je ook je dierenarts vragen om een huisbezoek en dan kijken of je kat wel te onderzoeken is. Vraag de dierenarts dan ook vooral om zijn witte jas thuis te laten en het liefst ook te komen voordat hij aan het werk gaat. Dan heeft hij immers nog niet de geur van de praktijk aan zijn lichaam hangen. Hopelijk laat je kat een lichamelijk onderzoek dan wel toe. Toch heeft ook deze manier zijn beperkingen omdat je dierenarts nou eenmaal niet al zijn apparatuur met zich mee kan nemen. Rontgenfoto’s maken of een echografie uitvoeren zal thuis niet lukken.

Wat moet je nou kiezen?

Als eigenaar is het raadzaam om met je dierenarts te overleggen welke optie het meest geschikt is voor jouw kat. In sommige gevallen kan een combinatie van online en fysiek consult de beste aanpak zijn, waarbij het online consult wordt gebruikt voor initiële beoordeling en opvolging, terwijl belangrijke fysieke onderzoeken en behandelingen op de kliniek worden uitgevoerd.

Onthoud dat het welzijn van jouw kat altijd voorop moet staan. Een bange kat kan extra zorg en geduld vereisen, ongeacht de gekozen consultmethode. Door samen te werken met een dierenarts, of dat nu online of persoonlijk is, kun je ervoor zorgen dat jouw kat de beste zorg en behandeling krijgt, rekening houdend met zijn unieke behoeften en persoonlijkheid.

Neem altijd de tijd om de mogelijkheden en beperkingen van een online consult te begrijpen voordat je een beslissing neemt. Het welzijn en de gezondheid van jouw kat moeten altijd centraal staan bij het kiezen van de meest geschikte vorm van diergeneeskundige zorg.

Hoe kun je een online consult regelen als je dierenarts dit niet aanbiedt?

Heeft jouw dierenarts geen behoefte om een online consult met je aan te gaan? Er zijn genoeg dierenartsen “van de oude stempel” en dus komt dit geregeld voor. In dat geval kun je terecht bij Dierenkliniek Online. Op deze website kun je terecht voor heel veel informatie over aandoeningen en problemen. Daarin lees je dus al wat je zelf kunt doen bij een bepaald medisch probleem. En kom je er dan niet uit of twijfel je dan kun je via een knop op de website via whatsapp een gesprek starten met dierenarts Nanda en haar om advies vragen. Ook ’s avonds of in het weekend. Na het gesprek krijg je een tikkie toegestuurd zodat je kunt betalen voor het advies.

Conclusie:

Voor bange katten kan een online consult met een dierenarts een waardevol alternatief zijn voor een fysiek bezoek aan de kliniek. Het vermindert stress en angst, biedt gemak en flexibiliteit, en minimaliseert blootstelling aan ziektekiemen. Echter, er zijn ook nadelen, zoals beperkte fysieke onderzoeksmogelijkheden, beperkte interpersoonlijke interactie en potentiële technische uitdagingen. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van jouw bange kat en de aard van de gezondheidsklachten af te wegen bij het kiezen tussen een online consult en een fysiek bezoek aan de dierenarts.

Let op! Een online consult kan niet altijd alle mogelijke situaties of gezondheidsproblemen afdekken. Bij acute, ernstige of levensbedreigende situaties is het raadplegen van een dierenarts ter plaatse altijd de beste optie.