Vuurwerkangst bij honden

vuurwerkangst bij honden

Tijd voor een feestje? Echt niet!

Het is eind november en de feestdagen komen weer in zicht. De meeste feestdagen zijn voor dieren net zo gezellig als voor mensen. Maar oud-en-nieuw is een feestdag die de meeste honden liever overslaan. De harde vuurwerk knallen die zomaar vanuit het niets komen en de alles overheersende geur van verbrande chemicaliën zorgt bij menig hond voor paniek.

Herkent u dit bij uw hond? Dan is dus de vraag: “wat te doen bij vuurwerkangst hond?” U heeft nog een ruime maand de tijd om uw hond aan vuurwerk te laten wennen. Dat is voor sommige honden helaas (te) kort. Maar beter laat beginnen, dan helemaal niet. Dus aan de slag!

Wat helpt tegen vuurwerkangst bij een hond

In de eerste plaats moet u een plekje in huis creëren waar uw hond zich kan terugtrekken. Een holletje zeg maar. Een bench met een dikke deken of slaapzak eroverheen of een mand onder een tafel zetten met daaroverheen een dik kleed voelt voor heel veel honden lekker veilig. De deken zal veel van het geluid dempen. Leg op de bodem van de bench of mand een aantal oude handdoeken of dekens zodat uw hond daar lekker in kan graven. Dit graven heeft voor veel honden ook een kalmerende werking. Het is ook verstandig om een lekker zacht kledingstuk van een favoriet gezinslid erin te leggen. Die geur geeft hem ook een veilig gevoel. Geef de komende weken zijn voeding en zijn kauwbotjes in of bij dat holletje zodat hij dit plekje fantastisch vindt om zich in terug te trekken. Het moet helemaal zijn veilige haven worden.

Hond vuurwerk aanleren

Hoe kunt u uw hond nou laten wennen aan vuurwerk geluiden? Er zijn diverse gedragsdeskundigen die vuurwerk honden training aanbieden. Wellicht zit er iemand bij u in de buurt die dat ook doet. Deze persoon kan exact kijken wat er gebeurt bij uw hond en hoe hij het beste geholpen kan worden om minder bang te worden.

Maar u kunt ook zelf aan de slag gaan. Er zijn hier vele opties voor. Te beginnen met de bekende vuurwerk-cd. Al jaren een goed middel om te gebruiken en op vele plekken te koop. Of gebruik Youtube-music of Spotify voor het geluid van vuurwerk.

Zet dit vuurwerk geluid op een zeer zachte stand aan en ga gewoon iets doen wat u normaal ook zou doen. Liefst wel iets zonder veel kabaal en waar uw hond geen stress van heeft. Stofzuigen is dus geen goed idee, maar de was opvouwen of een boek lezen is ideaal. Wacht tot uw hond lekker rustig gaat slapen of spelen. In elk geval mag hij geen enkele reactie geven op het vuurwerk. Bij sommige honden duurt dat een paar dagen, bij andere duurt het een minuut of 5. Maar belangrijk is dat u wacht tot hij het een normaal geluid vindt en er niet meer op reageert. Pas op dat moment zet u het geluid van die knallen wat harder. En ook dan wacht u weer tot uw hond rustig wordt en iets gaat doen waaraan je merkt dat hij zich er niet meer om bekommerd. Daarna is het pas weer tijd om de volumeknop wat omhoog te draaien. En zo gaat u steeds een stapje harder.

Duurt het bij jouw hond lang voordat hij zich ontspant? Probeer hem dan een lekker bot te geven of iets waar hij normaal graag mee speelt. Dikke kans dat hij zich dan wel kan ontspannen. Wacht dan nog even een uurtje en kijk of hij ontspannen blijft. Daarna kan ook bij hem de volumeknop omhoog.

Voedingssupplementen geschikt bij vuurwerkangst

Blijft uw hond gespannen? Dan is het verstandig om hem te helpen met diverse voedingssupplementen die bewezen hebben dat ze ontspanning bieden aan een hond. En nee, je krijgt dan niet ineens een super relaxte of suffe hond. Maar de scherpe randjes worden er dan wel vanaf gehaald. De middelen waar u gebruik van kunt maken vindt u terug op dierenkliniekonline.com/vuurwerkangst. Maar nogmaals, geen van deze middelen zal hem super relaxed maken. Hij wordt er niet suf of slaperig van. Het enige effect dat deze middelen hebben is dat je hond zich iets zelfverzekerder gaat voelen. Hij krijgt wat meer zelfvertrouwen.

Inbakeren om te ontspannen

Naast de voedingssupplementen werkt inbakeren bij sommige honden ook goed. Dit is het zelfde principe als bij baby’s. Dit werkt niet bij alle gestresste honden, maar bij veel van hen geeft het een gevoel van ontspanning. Op dit principe van inbakeren is het Thundershirt voor honden ontworpen.

Overige tips

Zeker de laatste paar dagen van het jaar hoor je heel veel knallen in veel gebieden. De TV of radio aanzetten helpt om de knallen wat te overstemmen. Maar helaas zijn er ook veel commercials die het nodig vinden om vuurwerk geluid te gebruiken. Dus zet het liefst een rustige zender op zonder reclame. Of gebruik een eigen muziek-lijst en zet hem op repeat.

Ook zijn er pensions voor honden die in een vuurwerkarm gebied zitten. Dus mocht je hond het fijn vinden om naar een pension te gaan dan is dat ook een optie. Breng hem echter niet naar een pension als hij dat normaal gesproken niet gewend is of er wat angstig is. Dan heeft hij dubbel op stress en daar wordt het volgend jaar niet beter van.

Ook zijn er diverse gebieden in Nederland die vuurwerk-vrij zijn. Diverse vuurwerk-vrije campings zijn dan een optie, mits je een caravan of camper hebt die te verwarmen is. Vergeet niet dat honden een zeer goed gehoor hebben, dus maak ook in de caravan of camper een “holletje” voor hem zodat hij zich als nog kan terugtrekken.

Medicatie tegen vuurwerkangst

Werkt dit allemaal niet voldoende? Dan heeft uw hond helaas meer steun nodig. U kunt bij uw dierenarts vragen of uw hond in aanmerking kan komen voor kalmeringsmiddelen. Op dit moment wordt daar vooral Pexion en Sileo voor gebruikt. Sileo is een suf makend middel dat maximaal 10 uur gebruikt kan worden (elke 2 uur een dosering, gedurende 5 doseringen) en Pexion maakt een hond extreem relaxed en kan een paar dagen gegeven worden. Maar niet bij elke hond zijn deze middelen veilig om te gebruiken. Daarom mag het enkel door dierenartsen voorgeschreven worden zodat alleen gezonde dieren dit veilig krijgen.

Wees een stabiele factor tijdens de angst

Laat uw angstige hond met oud-en-nieuw ’s avonds en ‘s nachts vooral niet alleen. Hij heeft een stabiele en rustige eigenaar nodig om een stabiele factor voor hem te zijn. Ga je ook niet compleet bezatten, want dan worden de meeste mensen wat hyperactief en luidruchtig en dat kan je hond nu net missen als kiespijn. Daar wordt hij alleen maar angstiger van. U hoort immers zijn stabiele factor te zijn, maar nu gedraagt u zich ineens helemaal anders. “Komt dat wellicht door het vuurwerk” kan hij gaan denken. Hierdoor wordt hij nog angstiger.

Gehoorbeschermers voor honden

En als laatste is er nog de optie om speciale honden-gehoorbeschermers te kopen. Een hond laat dit alleen niet zomaar op zijn kop zetten. Ook dit moet getraind worden. Dus als je die oplossing kiest moet u er al vroeg mee beginnen om hem dit aan te leren.

Vuurwerk angst oplossen met advocaat

Het is een oude oma-weet-raad oplossing om je hond een advocaatje te geven om wat te ontspannen. Helaas adviseren we als dierenarts om dit niet te proberen. Het geeft zijn lever een flinke opdonder en kan bij overdosering leiden tot coma. Daarnaast kan een hond onderkoeld raken wanneer hij te suf raakt van de alcohol. En zowel van coma als van onderkoeling kan uw hond sterven. Lijkt mij geen fijn begin van een nieuw jaar.

Vuurwerk opeten

Naast angst voor vuurwerk zijn er nog andere problemen die het vuurwerk voor honden met zich mee brengen. Honden kunnen vuurwerk op eten. Aangezien vuurwerk uit verschillende stoffen kan bestaan is de kans op vergiftigingen verschillend. Toch zijn over het algemeen de klachten zeer mild te noemen. Wanneer uw hond vuurwerk heeft opgegeten is het verstandig om contact op te nemen met een spoed-dierenarts om te overleggen. Het kan in het geval van uw hond verstandig zijn om hem bij de dierenarts te laten braken zodat alle stoffen uitgebraakt worden. Er is dan sowieso geen risico meer voor je hond.

Happy New Year!

Hopelijk helpen bovenstaande tips uw hond zodat hij vanaf nu elk jaar ietsjes minder bang zal zijn. En wie weet, is hij over een paar jaar volledig van zijn angst verlost. Heeft u nog meer vragen? Dan kunt u via Dierenkliniek Online om advies vragen. Fijne jaarwisseling alvast!