Wat mogen honden eten en wat niet?

Als liefdevolle hondenbezitters willen we altijd het beste voor onze harige metgezellen. Een belangrijk aspect van hun welzijn is voeding. Wat we onze honden voeren, kan een grote impact hebben op hun gezondheid en geluk. Samen met Kimberly van Hondenmania kijken we naar levensmiddelen die ook honden mogen hebben! Het is essentieel om te weten welke voedingsmiddelen veilig zijn en welke strikt vermeden moeten worden. In dit artikel gaan we dieper in op wat honden mogen eten en wat niet.

Wat honden mogen eten

 1. Vlees: Honden zijn van nature carnivoren en hebben eiwitten nodig voor een gezond dieet. Mager vlees zoals kip, kalkoen, rundvlees en lamsvlees zijn uitstekende bronnen van eiwitten voor honden.
 2. Groenten: Sommige groenten kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het dieet van een hond. Wortelen, sperziebonen, broccoli en zoete aardappelen zijn goede keuzes, maar zorg ervoor dat ze goed gekookt of gepureerd zijn voor optimale verteerbaarheid.
 3. Fruit: Veel soorten fruit zijn veilig en gezond voor honden. Appels, bosbessen, aardbeien en bananen zijn enkele voorbeelden. Verwijder altijd zaden en pitten, omdat deze giftig kunnen zijn.
 4. Graan: Terwijl sommige honden allergisch kunnen zijn voor granen, kunnen anderen ze goed verdragen. Volkoren granen zoals rijst en haver kunnen in kleine hoeveelheden worden gegeven als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
 5. Zuivel: Zuivelproducten zoals kaas en yoghurt kunnen veilig worden gegeven aan honden, zolang ze geen lactose-intolerantie hebben. Kies voor magere opties en geef ze met mate.
 6. Eieren: Eieren zijn een uitstekende bron van eiwitten en kunnen op verschillende manieren worden bereid voor honden. Zorg ervoor dat ze goed gekookt zijn om het risico op salmonellabesmetting te vermijden.

Wat honden niet mogen eten

 1. Chocolade: Chocolade bevat theobromine, een stof die giftig is voor honden en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, zoals overgeven, diarree, hartproblemen en zelfs de dood.
 2. Uien en knoflook: Deze kunnen bloedarmoede veroorzaken bij honden, dus vermijd ze in alle vormen, of het nu rauw, gekookt of poeder is.
 3. Druiven en rozijnen: Deze kunnen nierfalen veroorzaken bij honden, zelfs in kleine hoeveelheden. Het is belangrijk om ze volledig uit het dieet van uw hond te houden.
 4. Avocado: Avocado bevat persin, een stof die schadelijk kan zijn voor honden en maagproblemen kan veroorzaken.
 5. Alcohol: Zelfs kleine hoeveelheden alcohol kunnen vergiftiging bij honden veroorzaken, wat kan leiden tot braken, diarree, coördinatieproblemen en zelfs coma.
 6. Cafeïne: Net als chocolade bevat cafeïne methylxanthines, die schadelijk kunnen zijn voor het zenuwstelsel en het hart van uw hond.

Conclusie

Als verantwoordelijke hondenbezitters is het onze taak om ervoor te zorgen dat onze harige vrienden gezond en gelukkig blijven. Dit omvat ook het maken van verstandige keuzes als het gaat om hun voeding.

Door te weten wat honden wel en niet mogen eten, kunnen we ervoor zorgen dat ze een uitgebalanceerd dieet krijgen dat past bij hun behoeften en hen beschermt tegen potentieel schadelijke voedingsmiddelen. Raadpleeg altijd uw dierenarts als u twijfelt over wat veilig is voor uw hond om te eten. Met de juiste zorg en aandacht kunnen we onze geliefde viervoeters een lang en gezond leven bieden.